Загадковий світ лісу

Картинки по запросу ліс рисунок
Кожен із нас не раз бував у лісі, милувався його одвічною красою. Хіба можна бути байдужим до замріяного шепоту ялин, до тонкого мережива беріз, до величі зажурених дубів. Ліс – неоціненний дар природи, наш «зелений друг».





Лісове повітря, напоєне ароматом рослин, містить фітонциди – корисні для людини речовини. Сосновий та дубовий ліс - це гігантська фабрика цілющого повітря.
Він помічник людини в боротьбі за врожай, бо пом’якшує клімат, поліпшує водний режим ланів, захищає їх від суховіїв і пилових бур. Річки та інші водойми захищає від замулювання і пересихання.
Ліс відіграє велику роль у народному господарстві – дає матеріали для будівництва, деревообробної, меблевої, сірникової промисловості, сировину для паперової, целюлозної й хімічної промисловості. З деревини хімічною переробкою добувають спирт, глюкозу, оцтову кислоту, штучний шовк, каучук, а з відходів – патоку, дьоготь, вугілля тощо. Однак деревина хоч і важливий, проте не єдиний продукт, що його дарує нам ліс.
У лісі багато рослин, плоди яких містять вітаміни, цукор, олію, кислоти, мають високі смакові якості (суниці, чорниця, малина, горобина та ін.).
Лісові ягоди, горіхи, гриби – важливі продукти харчування людини. Вони є кормом і для лісових звірів та птахів. Велика роль лісових рослин у бджільництві. Мед, зібраний з лісових квітів, має високі цілющі властивості та смакові якості.
Ліс – це й природна аптека, що здавна постачає людям ліки. У наших лісах дуже багато технічних рослин – цінної сировини для олійної, ефірної, фарбувальної та інших галузей промисловості.